Loputtomat ruissämpylät

Näissä sämpylöissä ei synny sotkua sillä taikina lusikoidaan pellille.

Samasta padasta 2: Tällä reseptillä voit leipoa aamiaiselle tuoreita sämpylöitä vaikka joka päivä. Taikina säilyy jääkaapissa jopa viikon.

Sininen väri kertoo, mitkä raaka-aineet ja työvaiheet kuuluvat vain yli 1-vuotiaiden ruoan valmistukseen.

Loputtomat ruissämpylät
30 min + kohotus 10 t—7 vrk / 20 kpl / 6 kk

7 dl kylmää vettä
8 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2–3 tl suolaa

1. Mittaa vesi ja jauhot kulhoon. Ripottele hiiva pinnalle. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Ota neljännes taikinasta toiseen kulhoon vauvalle. Sekoita suola loppuun taikinaan.

2. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nosta taikinasta kahden lusikan avulla haluamasi määrä pikkusämpylöitä pellille leivinpaperin päälle. Laita loppu taikina takaisin jääkaappiin (vauvan sämpylät voit paistaa kaikki ja pakastaa). Ripota vehnäjauhoja sämpylöille ja napsaise saksilla ristiviilto koristeeksi. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa.

4. Paista sämpylöitä uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Ota sämpylät uunista ja peitä vauvan sämpylät liinalla, niin kuori pehmenee. Voit jatkaa paistamista vielä 10 minuuttia, jos pidät rapeakuorisista sämpylöistä.

VINKKI! Voit kokeilla vehnän sijaan omia suosikkijauhojasi, esimerkiksi kauraa tai spelttiä.